Hírek, cikkek

Luxus ingatlan piac 2023-ben

A luxus ingatlan jellemzője az exkluzivitás, a magas minőség, a prémium felszereltség és a kifogásolhatatlan lokáció. Ezekből az otthonokból nincs túl sok a piacon, áruk azonban stabilan kitart a pandémia ellenére is.

Mi számít luxusingatlannak?

A luxusingatlan meghatározása nem egységes, gyakran olyan otthonokat is ebbe a kategóriába sorolnak, amik érezhetően nem ide tartoznak. A prémium kategória nagyjából 100 millió forint körül kezdődik, az ár azonban nem minden.

Ahhoz, hogy valami luxus legyen, nagyon fontos az elhelyezkedés, hogy milyen a kilátás, a környezet. Nem utolsó szempont, hogy mennyire nyújt menedéket a kíváncsi tekintetek elől, és az sem, hogy milyen a kertje. Belső tekintetében a minőségi és különleges alapanyagok, illetve a magas szintű felszereltség a luxus kritériumai, ahogy az is, hogy milyen az ingatlan belső kialakítása.

luxus-ingatlan-piac-2021-ben-1

Léteznek azonban kisebb méretű luxus ingatlanok is, például a belvárosban, ezekben az esetekben azonban a jó elhelyezkedés, a panoráma és a felszereltség még többet nyom a latba.

Az biztos, hogy a luxus elvárásainak nehéz megfelelni, már csak azért is, mert olykor nehéz hozzájutni az igazán különleges alapanyagokhoz és a makulátlan munkát végző szakemberkehez is. A legjobb telkeket, területeket már beépítették, így sok helyen már csak új területek bevonásával lehet kimagasló kategóriájú ingatlant építeni.

Ingatlanpiac általánosságban

Általánosságban elmondható, hogy az ingatlanpiacot az idei évben a kivárás jellemezi. A járványhelyzet és a lock downok hatására sokan az albérletként üzemelő ingatlanjaikat a piacra dobták, aminek a következménye ingatlanbőség lett.

Különösen igaz ez a fővárosi otthonok esetén, ahol a tulajdonos a biztosat választva inkább elad, viszont szeretne jól kiszállni, ezért próbálja magas áron értékesíteni tulajdonát. Az így felhajtott ár azonban elriasztja a vevőket, akik inkább várakozó álláspontra helyezkednek az elhamarkodott döntések helyett.

A koronavírussal járó lezárások hatására tendenciaként figyelhető meg, hogy egyre többen keresik a nagyobb élettereket. Ugyanebből a megfontolásból a felújított otthonok is egyre népszerűbbek lettek. Mivel nehéz szakembert találni, és az építőanyagok ára is felfelé ível, sokan inkább kifizetnek kicsit magasabb összeget, csak ne kelljen a felújítással foglalkozni.

Az Ingatlan.com statisztikái szerint 2020-ban csaknem 13 ezer fővel csökkent a főváros lakossága, sokan ugyanis inkább az agglomerációt és a vidék egyes területeit részesítették előnyben. Ennek köszönhetően az árak is megindultak felfelé ezeken a területeken.

luxus-ingatlan-piac-2021-ben-2

Luxus ingatlanok piaca

A luxus ingatlan a teljes piacon belül egy szűk réteg. Az Ingatlan.com adatai elárulják, hogy 2019-ben a keresők 10%-a érdeklődött a 75 millió forintot meghaladó eladási árú ingatlanok iránt. 2020-ban ez az összeghatár már a 88 millió forintot is elérte.

Érdekesség, hogy a luxusingatlanok értékesítése a legtöbbször nem úgy történik, mint az olcsóbb ingatlanok esetén, nagyon gyakori, hogy ajánlás útján találnak új gazdára ezek a házak, esetleg a szomszéd veszi meg őket.

Luxuskategória esetén a forgási sebesség magasabb, vagyis az ingatlanok eladása nem meglepő módon lassabb. Mivel a vevők köre szűkebb, így gyakran több mint egy évet is várni kell arra, aki beleszeret az ingatlanba. Arról nem is beszélve, hogy a tranzakciók lezárásához is általában hosszabb időre van szükség, akár több hónapra is.

Nemzetközi összeshasonlításban Magyarország luxus árai messze elmaradnak az élvonaltól. Bécsben akár 8 millió forintos négyzetméterárral is lehet találkozni, itthon az átlag 2 millió forint környékén mozog.

Koronavírus és a luxus

A luxus ingatlan piac 2020-ban a koronavírus hatására bizonyos területeken megtorpant. A belvárosi otthonok árát ugyanis befolyásolja a rövid távú lakáskiadásból piacra került ingatlanok megjelenése, tehát e tekintetben kisebb csökkenés figyelhető meg.

Nem úgy országosan! Az új építésű luxus házak ára akár a 600 millió forintot is meghaladhatja, a használtaké pedig a 2-300 milliót. A luxus ingatlan piac legerősebb szereplői Budapest, az agglomeráció és a Balaton, mind a hazai, mind pedig a külföldi vásárlók körében. Ezeken a területeken találhatunk 8 millió forintos négyzetméterárakat is. A fővárosban egyébként a sztár kerület a XII. kerület, ennek hatására itt kiemelkedően magasak az árak. Tény azonban, hogy a nagy keresletnek köszönhetően egyre több területet építenek be, aminek következményeképpen a kerület veszít jellegéből, az intimitást adó zöld felületekből, ami pont a luxus kategória egyik legfontosabb komponense.

A bizonytalanság következtében a stabilnak mondható ingatlanbefektetés ismét előtérbe került. Sok tehetős ember választja a különféle portfóliók helyett inkább az ingatlant, akár egy prémium kategóriásat. A pandémia idején ez egyfajta menekülési útnak számított, ennek köszönhető részben, hogy ez a piac nem tudott igazán bedőlni.

Ha a járvány tovább folytatódik, akkor feltehetően a luxus kategória belépési küszöbe csökkenni fog, az árak tekintetében azonban visszaesés nem várható. A magas minőségű, prémium felszereltségű ingatlanok egy szűk réteget vonzanak, ez a réteg azonban a recesszió hatására sem gyengül meg anyagilag. Befektetési tekintetben a legelőnyösebb választás Buda és a felkapott kerületek, ezeken a területeken a luxus otthonok áralakulása ugyanis nem várható, negatív irányba semmiképpen sem.