Hírek, cikkerk

LAKBERENDEZÉSI TRENDEK 2021-BEN

A 2021-es évet jellemző befelé fordulás a lakberendezési trendekben is megmutatkozik. A melegség veszi át a terepet és felváltja azokat a trendeket, melyek hideg-rideg érzetet keltenek. Minden az otthoni kényelmet szolgálja, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy az előző évben, a koronavírus okozta lezárások miatt a négy fal közé szorulva, az ember átértékelte az otthonhoz és a külvilághoz való viszonyát. Összegyűjtöttük, melyek a legjellemzőbb lakberendezési trendek 2021-ben!

Domináns stílusirányzatok

Ahogy minden évben, most is bővelkedünk a különféle stílusirányzatokban. Ezek közül mutatunk be néhányat, amelyek idén különösen nagy figyelmet kapnak.

Minimalizmus 2.0

A letisztult minimalizmus irányzata hosszú éveken keresztül uralta a trendeket. A minimál valójában még most sem kopott ki, sőt, képes időről időre új arcát mutatni. A 2021-ben teret nyerő változata azt állítja a fókuszba, hogy a lényeg a design emberre gyakorolt, relaxáló hatása. Ennek kell alárendelni minden elemet, így inkább a geometrikus formákat preferálni, a visszafogott alakzatokat, a melegséget, lágyságot sugalló barna és terrakotta árnyalatokat.

Skandináv az örök befutó

Népszerű, ismert és szerethető – ez a skandináv stílus, ami egymaga testesíti meg a kényelmet és az ízlésességet. Illeszkedik a természetes és melegséget sugárzó elemekhez. A természet kel életre egy skandináv stílusú otthonban, amit aztán kreatívan és harmóniát hozva szelídítenek meg a lakberendezési elemek, és állítanak a lakók szolgálatába.

lakberendezesi-trendek-2021-ben-1

Ahogy a nagyi csinálta

Általánosságban elmondható, hogy kritikus időszakok idején az emberek visszamenekülnek a „kályhához”, ahol még biztos talaj volt a lábuk alatt. Ez történik a lakberendezés területén is, nem csak képletesen. A grandmillenial stílus kényelmes és nosztalgikus, a virágos tapéták, a porcelánok, a festmények, a kézimunkák mind azt az érzetet keltik, mintha csak a nagyi otthonába toppannánk be. Ez az édes nosztalgia némi modernséggel vegyítve hódítja meg 2021-et.

Új csillag, az ipari

Kőfaragások, nagy belmagasság, fa és fém elegye, szürke, semleges árnyalatok – ezek jellemzik az új befutót, az ipari stílust. A modern és a hagyományos jegyeket hordozó irányzat lakótérként és munkatérként is remekül megállják a helyét.

Lakberendezési trendek

A stílusirányzatokba csatornázódnak be az év legmeghatározóbb lakberendezési trendjei. Nézzük, milyen színek, formák, textúrák tartoznak a legkeresettebb lakberendezési ötletek közé!

Az év színei

A Panton ebben az évben két domináns színt választott: a nyugtató szürkét és a napsárgát. A színek mögötti filozófia értelmében ez a két árnyalat az erő és a remény üzenetét hordozza.

Terrazzo

A márványminta legnagyobb kihívója a Terrazzo, aminek legfőbb ereje abban rejlik, hogy sokkal lágyabb, mint a márvány rajzolat. Előnye emellett, hogy igen sokoldalú, számos felületen jól mutat, legyen szó egy falmintáról vagy egy bútordarabról. A színek szerelmeseinek sem kell aggódni, a Terrazzo ugyanis változatos színkombinációkban érhető el!

lakberendezesi-trendek-2021-ben-2

Mély színek

Színek tekintetében a 2021-es évben a pasztell világából törünk ki. Egészen pontosan, a pasztell nem tűnik el, de kiegészül markáns és mély földszínekkel, amik ellensúlyként szolgálnak a könnyed árnyalatokkal szemben. Gyönyörű mély kék, telített bordó vagy éppen egy komolyságot adó mohazöld – néhány világosabb színnel kombinálva az eredmény modern és nem mindennapi lesz, akár egy kisebb lakás esetén is.

Formában csak a kerek

Ahogy korábban írtuk ez az év az otthonosság, a teljesség, a melegség jegyében telik. Ebbe a tendenciába tökéletesen beleillik a kerek forma, ami az intimitást, az összezárást és a végtelenséget szimbolizálja. Kerekded lámpatest, kanapé vagy éppen dohányzóasztal – mind jöhet 2021-ben!

A textúra az úr

Különösen nagy hangsúlyt kap ebben az évben az érzékelések közül a tapintás. E tekintetben is a merészség lesz a legjellemzőbb, ami akár az erősen textúrált anyagokban is megmutatkozik, mint amilyen a rattan és a fonott. Ezek az anyagok önmagukban is igen hangsúlyosak, a sima és rideg fém felülettel párosítva pedig kifejezetten izgalmas hatást érnek el.

Vissza a természetbe

A rousseau-i vissza a természetbe gondolat a lakberendezésben is visszaköszön. Nemcsak a lakásban elhelyezett növények tekintetében, hanem abból a szempontból is, hogy megjelenik a falmintákon és a lakástextíliákon is. Egy kis levélminta itt, fa motívum ott, és máris belopja magát a természet az otthonokba. Ezt az érzetet erősítik a természetes anyagok, mint a fa és a rattan.

Mindent mindennel

Ez így természetesen nem igaz, de tény, hogy az idei év a bátrabbak, kísérletezőbbek számára sokkal megengedőbb. Akik szeretnének játszani a színekkel és a formákkal, a kockásat és a csíkosat minden további nélkül párosíthatják.

Kézműves kerámiát a konyhába!

Az egyszínű burkolatok monotonitásába visz összhangot a kézműves kerámia dinamizmusa és vibrálása. A színes, motívumokban gazdag burkolatok tökéletesen kiegészíthetik egy konyha összképét.

lakberendezesi-trendek-2021-ben-3

Zöld mindenütt

Azt már korábban említettük, hogy 2021-ben a földszínek fontos szerephez jutnak. Különösen így van ez a zölddel, ami már a konyhabútorok lapjain is megjelenik majd, világos és sötét árnyalatban egyaránt. Ez a trend a vidéki hangulat uralta otthonokban különösen jól mutat.

2021-ben a lakberendezési trendek egy része a 2020-as hagyományokat vitte tovább, vannak azonban izgalmas újdonságok is. Az otthonosság és a funkcionalitás került az előtérbe, ami köszönhető annak, hogy az elmúlt hónapokban az emberek visszaszorultak otthonaikba. A lakberendezők és belsőépítész szakemberek számára dinamizmusban bővelkedő és rengeteg lehetőséget rejtő időszak 2021.